Monika Lesiak

Przepisy

Przepisy

30 min
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Uwielbiam takie zupki, przede wszystkim za szybkość przygotowania. Często jem je na II śniadanie lub na kolacje. Można w nich przemycić mnóstwo warzyw, są sycące, kolorowe. Ta z lekko orientalną nutę przez dodatek curry, bardzo smaczna. Często wracam do tego przepisu, szczególnie jesienią i zimą, kiedy organizm sam domaga się ciepłych potraw.

Tagi

Chcesz zmienić swoją sylwetkę?

Sprawdź jak mogę Ci pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zmianie nawyków żywieniowych i problemach zdrowotnych.

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (205 g)
  • 1 litr bulionu
  • 2 duże marchewki (250 g)
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub szklanka passaty (400 g)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • szklanka wody 250 ml
  • 1,5 szklanki szpinaku (75 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (7 g)
  • 0,5 łyżeczki curry (3 g)
  • 0,5 łyżeczki kurkumy (3 g)
  • 0,5 łyżeczki imbiru (3 g)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (6 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (6 g)
  • sól, pieprz

Opis przygotowania

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną marchew i cebulę, podsmaż chwilę aż cebula się zarumieni i dodaj imbir, kurkumę, curry, paprykę i zioła, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i dodaj soczewicę, pomidory, bulion, wodę i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie, zmiksuj zupę, ale nie na gładki krem. W zupie maja być wyczuwalne kawałki warzyw- taki pół krem. Na koniec dodaj liście szpinaku, wymieszaj i gotowe.

Wartości odżywcze

  • Kaloryczność 297 kcal
  • Białko 21 g
  • Tłuszczu 9 g
  • Węglowodany 40 g

Smacznego!

Udostępnij