Przepisy
Przepisy
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Uwielbiam takie zupki, przede wszystkim za szybkość przygotowania. Często jem je na II śniadanie lub na kolacje. Można w nich przemycić mnóstwo warzyw, są sycące, kolorowe. Ta z lekko orientalną nutę przez dodatek curry, bardzo smaczna. Często wracam do tego przepisu, szczególnie jesienią i zimą, kiedy organizm sam domaga się ciepłych potraw.
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (205 g)
- 1 litr bulionu
- 2 duże marchewki (250 g)
- 1 duża cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów lub szklanka passaty (400 g)
- 3 duże ząbki czosnku
- szklanka wody 250 ml
- 1,5 szklanki szpinaku (75 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
- 1 łyżka soku z cytryny (7 g)
- 0,5 łyżeczki curry (3 g)
- 0,5 łyżeczki kurkumy (3 g)
- 0,5 łyżeczki imbiru (3 g)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (6 g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (6 g)
- sól, pieprz
Opis przygotowania
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną marchew i cebulę, podsmaż chwilę aż cebula się zarumieni i dodaj imbir, kurkumę, curry, paprykę i zioła, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i dodaj soczewicę, pomidory, bulion, wodę i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie, zmiksuj zupę, ale nie na gładki krem. W zupie maja być wyczuwalne kawałki warzyw- taki pół krem. Na koniec dodaj liście szpinaku, wymieszaj i gotowe.Wartości odżywcze
-
Kaloryczność 297 kcal
-
Białko 21 g
-
Tłuszczu 9 g
-
Węglowodany 40 g
Zarządzaj zgodami plików cookie
Lubisz Ciasteczka?
Ja też i zgodnie z moją zasadą 80/20 nie musimy się ich pozbywać, ale to Ty decydujesz!
Ciasteczek (plików cookies) używam, by dostarczyć Ci treści jak najlepiej dopasowane do Twoich zainteresowań. Niektóre są niezbędne do działania tej strony. Poniżej lista pozostałych, z których w każdej chwili możesz zrezygnować:
pliki używane do analizy Twojej aktywności na stronie,
pliki umożliwiające personalizację wyświetlanych treści,
pliki związane z marketingiem i reklamą w mediach społecznościowych
Sprawdź
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.