Monika Lesiak

Przepisy

Przepisy

20 min
Ryż z krewetkami i fasolką flageolet
Obiad z cyklu czyścimy lodówkę. W zamrażalniku było trochę krewetek, w lodówce resztka zielonej drobnej fasolki tzw. Flażoletki i tak oto powstało danie całkiem smaczne, apetyczne. Dorzuciłam kilka pomidorków, koperek, natkę pietruszki i wyszło pysznie. Podałam z ryżem, ale spokojnie nada się też makaron czy kawałek pieczywa. Od jakiegoś czasu staram się nie wyrzucać jedzenia. Przyznam, że niekiedy zdarzało się, że coś zalegało w lodówce zbyt długo i lądowało w koszu. Warzywa, które straciły jędrność, ale nie mają pleśni można wykorzystać z powodzeniem do obiadowych dań.

Tagi

Chcesz zmienić swoją sylwetkę?

Sprawdź jak mogę Ci pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zmianie nawyków żywieniowych i problemach zdrowotnych.

Składniki

  • 12 sztuk krewetek (80 g)
  • 4 łyżki fasolki flageolet w puszce (80 g)
  • 6 pomidorków koktajlowych (120 g)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek (12 g)
  • średni ząbek czosnku (6 g)
  • 0,25 papryczki chili (10 g)
  • sól, pieprz
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej (127 g)
  • 3 łyżeczki natki pietruszki (15 g)
  • 1 łyżka kopru (8 g)
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół (6 g)

Opis przygotowania

Krewetki umyj, osusz, oczyść. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, papryczkę, wrzuć krewetki i smaż z każdej strony około 1 minutę. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki, wlej passatę, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Na koniec wsyp fasolkę i dodaj pokrojone pomidorki. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, podaj z sosem.

Wartości odżywcze

  • Kaloryczność 387 kcal
  • Białko 17 g
  • Tłuszczu 14 g
  • Węglowodany 56 g

Smacznego!

Udostępnij