Monika Lesiak

Przepisy

Przepisy

Łosoś w sosie sriracha z ryżem, brokuły z fetą i chili
Ten przepis jest ekspresowy! Podczas gdy ryba siedzi w piekarniku, Ty przygotujesz dodatki. Koniecznie wypróbuj!

Tagi

Chcesz zmienić swoją sylwetkę?

Sprawdź jak mogę Ci pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zmianie nawyków żywieniowych i problemach zdrowotnych.

Składniki

  • łosoś, świeży 150g
  • 1 łyżeczka sosu sriracha 5g
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 5g
  • 1 łyżeczka miodu 5g
  • sól, pieprz szczypta
  • 1 łyżeczka nasion sezamu 5g
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki ryżu basmati 45g
  • duża szczypta kurkumy
  • 1/2 szt. brokuła 150g
  • ser feta z chili np. Arla Apetina 25g

Opis przygotowania

Łososia pozbawić skóry. Pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego i dodać sos sriracha, miód, sok z cytryny, przyprawy i wymieszać. Piec w temp. 230 stopni 10 minut. Przed włożeniem do piekarnika, posypać sezamem. W między czasie ugotować ryż, dodać kurkumę i wymieszać. Brokuły wrzucić do wrzącej wody i gotować aż zmiękną (dosłownie kilka minut). Odcedzić i wymieszać z serem feta. Smacznego!

Wartości odżywcze

  • Kaloryczność 554 kcal
  • Białko 44 g
  • Tłuszczu 20 g
  • Węglowodany 51 g

Smacznego!

Udostępnij