Przepisy
Przepisy
Pad thai w wersji fit
To jedno z moich ulubionych dań. Świetnie smakuje w wersji z kurczakiem, krewetkami czy marynowanym tofu, do tego lekko podsmażone warzywa tak żeby były chrupiące i jędrne.
Składniki
- 250 g mięsa z kurczaka, indyka lub krewetki
- 160 g makaronu pszennego pełnoziarnistego
- 0,5 papryki czerwonej (75 g)
- 0,5 papryki zielonej (75 g)
- 0,5 papryki żółtej (75 g)
- 1 marchewka (100 g)
- 1 cm kawałek imbiru (2 g)
- 1 mała czerwona cebula (50 g)
- 1 mały ząbek czosnku (3 g)
- 1 łyżka szczypiorku (8 g)
- 1 łyżeczka sezamu (5 g)
- 0,25 szklanki przecieru pomidorowego (65 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
- Przyprawy: sól, pieprz
- Sos sojowy
Opis przygotowania
Marchew pokrój w plasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce. Mięso pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj czosnek, cebulę z imbirem i po chwili pokrojone w kostkę mięso, smaż do zarumienienia, zdejmij mięso z patelni i dodaj warzywa, smaż kilka minut aż zmiękną. Do warzyw dodaj mięso, podsmaż chwilę razem z warzywami i dodaj, przecier, sól, pieprz. Następnie sos sojowy połącz z miodem i dodaj do składników. Duś aż sos się zredukuje. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją, połącz z warzywami i mięsem. Danie przełóż na talerze, posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.Wartości odżywcze
-
Kaloryczność 523 kcal
-
Białko 40 g
-
Tłuszczu 8 g
-
Węglowodany 81 g
Zarządzaj zgodami plików cookie
Lubisz Ciasteczka?
Ja też i zgodnie z moją zasadą 80/20 nie musimy się ich pozbywać, ale to Ty decydujesz!
Ciasteczek (plików cookies) używam, by dostarczyć Ci treści jak najlepiej dopasowane do Twoich zainteresowań. Niektóre są niezbędne do działania tej strony. Poniżej lista pozostałych, z których w każdej chwili możesz zrezygnować:
pliki używane do analizy Twojej aktywności na stronie,
pliki umożliwiające personalizację wyświetlanych treści,
pliki związane z marketingiem i reklamą w mediach społecznościowych
Sprawdź
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.