Monika Lesiak

Przepisy

Przepisy

25 min
Pad thai w wersji fit
To jedno z moich ulubionych dań. Świetnie smakuje w wersji z kurczakiem, krewetkami czy marynowanym tofu, do tego lekko podsmażone warzywa tak żeby były chrupiące i jędrne.

Tagi

Chcesz zmienić swoją sylwetkę?

Sprawdź jak mogę Ci pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zmianie nawyków żywieniowych i problemach zdrowotnych.

Składniki

  • 250 g mięsa z kurczaka, indyka lub krewetki
  • 160 g makaronu pszennego pełnoziarnistego
  • 0,5 papryki czerwonej (75 g)
  • 0,5 papryki zielonej (75 g)
  • 0,5 papryki żółtej (75 g)
  • 1 marchewka (100 g)
  • 1 cm kawałek imbiru (2 g)
  • 1 mała czerwona cebula (50 g)
  • 1 mały ząbek czosnku (3 g)
  • 1 łyżka szczypiorku (8 g)
  • 1 łyżeczka sezamu (5 g)
  • 0,25 szklanki przecieru pomidorowego (65 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Sos sojowy

Opis przygotowania

Marchew pokrój w plasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce. Mięso pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj czosnek, cebulę z imbirem i po chwili pokrojone w kostkę mięso, smaż do zarumienienia, zdejmij mięso z patelni i dodaj warzywa, smaż kilka minut aż zmiękną. Do warzyw dodaj mięso, podsmaż chwilę razem z warzywami i dodaj, przecier, sól, pieprz. Następnie sos sojowy połącz z miodem i dodaj do składników. Duś aż sos się zredukuje. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją, połącz z warzywami i mięsem. Danie przełóż na talerze, posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.

Wartości odżywcze

  • Kaloryczność 523 kcal
  • Białko 40 g
  • Tłuszczu 8 g
  • Węglowodany 81 g

Smacznego!

Udostępnij