Monika Lesiak

Przepisy

Przepisy

30 min
Kurczak pieczony z batatami, sałatką z pomidora, rukoli i cebuli
Jak nie wiem co zrobić na obiad to bardzo często sięgam po proste rozwiązania. Pieczone ziemniaki czy bataty, do tego pieczone aromatyczne mięsko i porcja warzyw, obiad idealny, lekki i pożywny. Pieczone mięso jest zdecydowanie bardziej fit od smażonego, ale o tym chyba nikomu nie muszę mówić, a pieczone ziemniaki to fajna alternatywa do gotowanych, które najczęściej ląduję na stole w polskich domach. Zamiast sałatki można podać warzywa na parze, a bataty zamienić na ziemniaki.

Tagi

Chcesz zmienić swoją sylwetkę?

Sprawdź jak mogę Ci pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zmianie nawyków żywieniowych i problemach zdrowotnych.

Składniki

  • filet z kurczaka (250 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
  • 1 łyżka sosu sojowego (10 g)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół, np. prowansalskich (6 g)
  • pomidorki koktajlowe lub 1 duży pomidor ( 200 g)
  • 1 mała cebula czerwona (30 g)
  • rukola - garść lub dwie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
  • 0,5 łyżeczki miodu pszczelego
  • 1 łyżeczka musztardy (10 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (7 g)
  • sól, pieprz
  • 2 bataty (260 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (7 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (3 g)
  • sól

Opis przygotowania

Pierś kurczaka oczyść z włókien. Ponacinaj na głębokość ok. pół centymetra. Oliwę połącz z sosem sojowym i przyprawami, natrzyj mięso. Jeżeli masz czas możesz odstawić zamarynowane mięso do lodówki na 20-30 minut, jeżeli nie to pomiń tą czynność. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. W piekarniku rozgrzej naczynie żaroodporne. Jak piekarnik się nagrzeje, przełóż pierś kurczaka wraz z marynatą do naczynia i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z piekarnika i po chwili pokrój mięso. Bataty pokrój w kształt frytek, lub w cienkie talarki. Oliwę połącz z przyprawami i wymieszaj z ziemniakami. Wyłóż na blasze na papierze do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku razem z mięsem. Pomidorki połącz z rukolą i plasterkami cebuli. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i dodaj do warzyw. Podawaj z mięsem i frytkami.

Wartości odżywcze

  • Kaloryczność 391 kcal
  • Białko 31 g
  • Tłuszczu 14.5 g
  • Węglowodany 36 g

Smacznego!

Udostępnij