Przepisy
Przepisy
Domowa pizza jak z pizzerii!
Ten przepis nie jest zdecydowanie fit. Jest to po prostu przepis na bardzo dobrą pizzę, ciasto jest sprężyste, puszyste. Sekret tkwi w dobrym wyrobieniu ciasta. W domu używamy robota, ale zanim go kupiliśmy, ciasto wyrabialiśmy ręcznie. Wybór dodatków zależy od upodobań, ja najczęściej robię z szynką i ananasem, lub z tuńczykiem i serem pleśniowym. Pizza to fajna opcja na wymiecenie resztek z lodówki, wedle zasady 80/20, której jestem zwolenniczką nie widzę nic złego, żeby od czasu do czasu zjeść pyszną pizzę bez wyrzutów sumienia.
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej (420 g)
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 1 szklanka letniej wody (250 ml)
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (24 g)
- 1 łyżeczka soli (5 g)
- 1 łyżeczka cukru (5 g)
- 0,5 szklanki passaty pomidorowej (127 g)
- 1 ząbek czosnku (3 g)
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich (3 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
- 4 plastry szynki z kurczaka (40 g)
- 1 kulka sera mozzarella (125 g)
- 6 łyżek tartego żółtego sera (60 g)
- 2 plastry ananasa (70 g)
- 3 małe pieczarki (27 g)
- 0,5 łyżeczki oregano (3 g)
Opis przygotowania
Mąkę wsyp do miski lub dzieży, dodaj sól, cukier, oliwę lub olej, letnią wodę i drożdże. Ciasto wyrabiaj na wolnych obrotach robota 10-15 minut lub ręcznie mocno zagniatając. Ciasto nie powinno być lepkie, w razie potrzeby podsyp mąką. Przykryj szmatką i odstaw do wyrośnięcia. Jeżeli planuję pizzę na kolację to ciasto nastawiam w połowie dnia i spokojnie sobie czeka do wieczora. W małym garnuszku rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jak się zarumieni, wlej passatę, dodaj zioła i duś kilka minut, aż sos zgęstnieje. Ciasto po wyrośnięciu wyrób raz jeszcze dosłownie chwilę i podziel na dwie porcje. Ręką uformuj placki i rozwałkuj na kształt pizzy. Ciasto posmaruj przygotowanym już sosem, posyp startym serem mozzarella i zwykłym, dodaj pokrojoną szynkę, kawałki ananasa. Piekarnik nagrzej do temp. 300 stopni i włóż pizzę do piekarnika na rozgrzaną blaszkę. Piecz 8 minut. Po wyjęciu oprósz oregano. W domu używamy kamienia do pizzy. Piekarnik nagrzewam z kamieniem i pizzę wrzucam na rozgrzany kamień. Polecam bardzo, ciasto jest idealnie wypieczone, chrupiące, ale sprężyste.Wartości odżywcze
-
Kaloryczność 143 kcal
-
Białko 7 g
-
Tłuszczu 4 g
-
Węglowodany 20.5 g
Zarządzaj zgodami plików cookie
Lubisz Ciasteczka?
Ja też i zgodnie z moją zasadą 80/20 nie musimy się ich pozbywać, ale to Ty decydujesz!
Ciasteczek (plików cookies) używam, by dostarczyć Ci treści jak najlepiej dopasowane do Twoich zainteresowań. Niektóre są niezbędne do działania tej strony. Poniżej lista pozostałych, z których w każdej chwili możesz zrezygnować:
pliki używane do analizy Twojej aktywności na stronie,
pliki umożliwiające personalizację wyświetlanych treści,
pliki związane z marketingiem i reklamą w mediach społecznościowych
Sprawdź
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.