Monika Lesiak

Przepisy

Przepisy

40 min
Domowa pizza jak z pizzerii!
Ten przepis nie jest zdecydowanie fit. Jest to po prostu przepis na bardzo dobrą pizzę, ciasto jest sprężyste, puszyste. Sekret tkwi w dobrym wyrobieniu ciasta. W domu używamy robota, ale zanim go kupiliśmy, ciasto wyrabialiśmy ręcznie. Wybór dodatków zależy od upodobań, ja najczęściej robię z szynką i ananasem, lub z tuńczykiem i serem pleśniowym. Pizza to fajna opcja na wymiecenie resztek z lodówki, wedle zasady 80/20, której jestem zwolenniczką nie widzę nic złego, żeby od czasu do czasu zjeść pyszną pizzę bez wyrzutów sumienia.

Tagi

Chcesz zmienić swoją sylwetkę?

Sprawdź jak mogę Ci pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zmianie nawyków żywieniowych i problemach zdrowotnych.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej (420 g)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1 szklanka letniej wody (250 ml)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (24 g)
  • 1 łyżeczka soli (5 g)
  • 1 łyżeczka cukru (5 g)
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej (127 g)
  • 1 ząbek czosnku (3 g)
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich (3 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
  • 4 plastry szynki z kurczaka (40 g)
  • 1 kulka sera mozzarella (125 g)
  • 6 łyżek tartego żółtego sera (60 g)
  • 2 plastry ananasa (70 g)
  • 3 małe pieczarki (27 g)
  • 0,5 łyżeczki oregano (3 g)

Opis przygotowania

Mąkę wsyp do miski lub dzieży, dodaj sól, cukier, oliwę lub olej, letnią wodę i drożdże. Ciasto wyrabiaj na wolnych obrotach robota 10-15 minut lub ręcznie mocno zagniatając. Ciasto nie powinno być lepkie, w razie potrzeby podsyp mąką. Przykryj szmatką i odstaw do wyrośnięcia. Jeżeli planuję pizzę na kolację to ciasto nastawiam w połowie dnia i spokojnie sobie czeka do wieczora. W małym garnuszku rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jak się zarumieni, wlej passatę, dodaj zioła i duś kilka minut, aż sos zgęstnieje. Ciasto po wyrośnięciu wyrób raz jeszcze dosłownie chwilę i podziel na dwie porcje. Ręką uformuj placki i rozwałkuj na kształt pizzy. Ciasto posmaruj przygotowanym już sosem, posyp startym serem mozzarella i zwykłym, dodaj pokrojoną szynkę, kawałki ananasa. Piekarnik nagrzej do temp. 300 stopni i włóż pizzę do piekarnika na rozgrzaną blaszkę. Piecz 8 minut. Po wyjęciu oprósz oregano. W domu używamy kamienia do pizzy. Piekarnik nagrzewam z kamieniem i pizzę wrzucam na rozgrzany kamień. Polecam bardzo, ciasto jest idealnie wypieczone, chrupiące, ale sprężyste.

Wartości odżywcze

  • Kaloryczność 143 kcal
  • Białko 7 g
  • Tłuszczu 4 g
  • Węglowodany 20.5 g

Smacznego!

Udostępnij