Monika Lesiak

Przepisy

Przepisy

20 min
Orkiszowe naleśniki z twarogiem i owocami
Naleśniki są świetnym pomysłem na obiad czy śniadanie. Tutaj w wersji na słodko. W naszym domu zdecydowanie zdominowały śniadania dzieci. Czasem z powidłami, innego dnia z miodem. Staram się przemycić zawsze porcje owoców i dodać twaróg czy skyr.

Tagi

Chcesz zmienić swoją sylwetkę?

Sprawdź jak mogę Ci pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zmianie nawyków żywieniowych i problemach zdrowotnych.

Składniki

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 40 g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 2% (375 g)
  • 0,25 szklanki wody (50 g)
  • 2 małe jajka (100 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
  • 1 szklanka borówek amerykańskich (155 g)
  • 1 szklanka malin (155 g)
  • 1 kostka sera twarogowego półtłustego (200 g)
  • 1 łyżeczka miodu pszczelego (14 g)
  • 2 łyżki nasion słonecznika (30 g)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (16 g)

Opis przygotowania

Mąki przesyp do miski, dodaj mleko, wodę, jaja, oliwę i zmiksuj na gładką masę. Smaż na patelni bez tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Twaróg rozgnieć widelcem z dodatkiem miodu. Naleśniki posmaruj twarogiem, złóż na pół i raz jeszcze na pół w kształt trójkąta. Posyp owocami, nasionami słonecznika oraz wiórkami kokosowymi.

Wartości odżywcze

  • Kaloryczność 468 kcal
  • Białko 27 g
  • Tłuszczu 18 g
  • Węglowodany 57 g

Smacznego!

Udostępnij