Monika Lesiak

Przepisy

Przepisy

15 min
Owsianka szarlotka
Owsiankę albo się kocha albo nienawidzi. Nie jest to moje ulubione danie, jeżeli śniadanie ma być na słodko to zdecydowanie wolę placuszki czy naleśniki . Ale z owsianką mam tak, że często przegrywa z innymi śniadaniowymi propozycjami, ale jak już ją zrobię, zjem to zastanawiam się czemu tak rzadko ląduje na moim talerzu. Można ją przyrządzić na milion sposobów, możliwości mamy sporo. Utarło się, że jeśli owsianka to na śniadanie, ale z powodzeniem może być przygotowana na kolację czy jako podwieczorek. Dziś propozycja owsianki szarlotki, z rodzynkami i cynamonem i choć zdjęcie na zachęca to uwierzcie mi jest bardzo smaczna.

Tagi

Chcesz zmienić swoją sylwetkę?

Sprawdź jak mogę Ci pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zmianie nawyków żywieniowych i problemach zdrowotnych.

Składniki

  • 6 łyżek płatków owsianych (60 g)
  • 1 szklanka mleka 2% (250 g)
  • 1 średnie jabłko (200 g)
  • 0,5 łyżeczki miodu pszczelego (7 g)
  • 1 łyżka rodzynek (15 g)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (10 g)
  • 3,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 orzechy włoskie (16 g)

Opis przygotowania

Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Płatki wsyp do rondelka, wlej mleko, dodaj jabłko, rodzynki, gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Przełóż do miseczki, dodaj miód, czekoladę, oprósz cynamonem i posiekanymi orzechami.

Wartości odżywcze

  • Kaloryczność 335 kcal
  • Białko 10 g
  • Tłuszczu 12 g
  • Węglowodany 53 g

Smacznego!

Udostępnij