Monika Lesiak

Przepisy

Przepisy

20 min
Makaron szpinakowy z indykiem, świeżym szpinakiem, pomidorkami suszonymi i parmezanem
W mojej kuchni zdecydowanie rządzi makaron! Makarony lubię ja, lubi mój mąż i uwielbiają nasze dzieci. Jeżeli miałabym powiedzieć za którą kuchnią najbardziej przepadam to byłaby to oczywiście kuchnia włoska. Przy okazji ostatnich zakupów zaopatrzyłam się w zielony makaron, oczywiście dzieci były zachwycone zjawiskowym kolorem. Danie fajnie wyglądało na talerzu, zachęcało do jedzenia. Polecam dla niejadków.

Tagi

Chcesz zmienić swoją sylwetkę?

Sprawdź jak mogę Ci pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zmianie nawyków żywieniowych i problemach zdrowotnych.

Składniki

  • 160 g makaronu szpinakowego (oczywiście może być inny)
  • 250 g piersi z indyka
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 4 suszone pomidory z zalewy (40 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka pestek dyni i nasion słonecznika (10 g)
  • 1 łyżka tartego parmezanu (5 g)
  • Sól, pieprz, zioła

Opis przygotowania

Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, chwile podsmaż aż cebula się zeszkli i dodaj pokrojonego w kostkę indyka. Kiedy mięso się zetnie i zarumieni dodaj szpinak i duś chwilę aż zwiędnie. Dodaj przecier, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieszanką ulubionych ziół (u mnie oregano i tymianek). Na koniec dodaj pokrojone suszone pomidorki. Wszystko dokładnie wymieszaj i podaj z ugotowanym wcześniej makaronem. Całość posyp podprażonymi pestkami i parmezanem.

Wartości odżywcze

  • Kaloryczność 523 kcal
  • Białko 42.2 g
  • Tłuszczu 12 g
  • Węglowodany 69 g

Smacznego!

Udostępnij