Monika Lesiak

Przepisy

Przepisy

25 min
Krem z dyni najlepszy!
Ta zupa jest fenomenalna pod każdym względem, sycąca, rozgrzewająca no i przede wszystkim smaczna. Polecam nie tylko na obiad, ale również na lunch czy kolację. Bardzo szybka w przygotowaniu, idealna na aktualną porę roku. Zupy krem to fajna opcja jeżeli domownicy nie przepadają za warzywami, bo zwyczajnie możemy w takiej zupie dużą ich ilość przemycić.

Tagi

Chcesz zmienić swoją sylwetkę?

Sprawdź jak mogę Ci pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zmianie nawyków żywieniowych i problemach zdrowotnych.

Składniki

  • 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 łyżka masła (10 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżej startej kurkumy (można pominąć)
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej
  • 2 cm startego imbiru
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 600 ml bulionu
  • ½ szklanki mleka 2%
  • sól, pieprz

Opis przygotowania

W dużym garnku rozgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie wrzuć papryczkę chili, dynię i ziemniaki i podsmażaj kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj starty imbir i kurkumę i dodaj kurkumę w proszku. Smaż kilka minut, wlej bulion i gotuj pod przykryciem 10-15 minut, następnie wlej passatę, wymieszaj i zmiksuj z dodatkiem mleka na gładki krem. Zupa idealnie się komponuje z podprażonymi pestkami dyni, nasionami słonecznika i grzankami.

Wartości odżywcze

  • Kaloryczność 260 kcal
  • Białko 9 g
  • Tłuszczu 7 g
  • Węglowodany 44.5 g

Smacznego!

Udostępnij