Monika Lesiak

Przepisy

Przepisy

Carbonara z pieczoną ciecierzycą
Makaron z pieczoną cieciorką chodził za mną od jakiegoś czasu i w końcu udało się go zrobić. Dziś na obiad miała być tradycyjna carbonara, ale już od jakiegoś czasu staram się ograniczyć mięso w naszej diecie, dlatego też wykorzystałam cieciorkę jako zamiennik boczku. Największym fanem mięsa w domu jest oczywiście mój mąż, który przez bardzo długi czas nie wyobrażał sobie obiadu bez mięsa, ale pomyślałam, że skoro w sosie bolognese przemyciłam tofu i smakuje, to może i tym razem się uda. No i myślę, że misja została zakończona sukcesem, obiad zjedzony ze smakiem, domownicy zadowoleni, najedzeni i o to chodzi! Bardzo wam polecam ten przepis, jest smaczny i sycący.

Tagi

Chcesz zmienić swoją sylwetkę?

Sprawdź jak mogę Ci pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zmianie nawyków żywieniowych i problemach zdrowotnych.

Składniki

  • 160 g makaronu spaghetti
  • 200 g ciecierzycy w puszce lub słoiku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
  • 2 jajka (100 g)
  • 1 łyżka śmietanki 12% (20g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • 25 g tartej mozzarelli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Świeżo mielony pieprz, sól
  • Posiekana natka pietruszki

Opis przygotowania

Piekarnik nastaw na temp. 220 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Cieciorkę odsącz z zalewy, przełóż do miski. Oliwę wymieszaj z odrobiną soli, pieprzu i dwoma rodzajami papryki, dodaj do cieciorki, wymieszaj i wyłóż na papier do pieczenia. Piecz ok. 25 minut od czasu do czasu mieszając. Cieciorka ma być chrupka, ale nie spalona. Jajka wbij do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę, sól, pieprz, śmietankę i starty ser, wymieszaj. W międzyczasie makaron ugotuj aldente, w trakcie odcedzania odlej odrobinę wody z makaronu. Do garnka przełóż z powrotem makaron, wlej masę jajeczną i mieszaj aż makaron pokryje się sosem, jeżeli będzie zbyt gęsty, dolej trochę wody z makaronu, następnie dodaj cieciorkę, wymieszaj i gotowe.

Wartości odżywcze

  • Kaloryczność 573 kcal
  • Białko 28.5 g
  • Tłuszczu 16.8 g
  • Węglowodany 83.1 g

Smacznego!

Udostępnij