Monika Lesiak

Przepisy

Przepisy

15 min
Omlet ze szpinakiem i pomidorami
Mój ulubiony omlet, uwielbiają go także moi podopieczni. Najczęściej robię go na śniadanie w sobotę. Bardzo sycący, z dodatkiem mozzarelli. W omlecie bardzo łatwo przemycić warzywa. W tej wersji znajduje się aż 100g szpinaku! Często przygotowuję go dzieciom i kroję jak pizzę, fajny sposób dla niejadków.

Tagi

Chcesz zmienić swoją sylwetkę?

Sprawdź jak mogę Ci pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zmianie nawyków żywieniowych i problemach zdrowotnych.

Składniki

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
  • 1 mały ząbek czosnku (3 g)
  • 2 jajka (100 g)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sera mozzarella (20 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 2 sztuki pomidorów suszonych w oliwie (20 g)

Opis przygotowania

Na patelnię wlej oliwę, rozsmaruj pędzelkiem, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj szpinak i duś aż zwiędnie. Jaja wbij do miseczki, dodaj starty ser, sól i pieprz, wymieszaj. Masę jajeczną wlej do szpinaku, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i suszone. Zmniejsz moc palnika, przykryj i smaż aż jaja się zetną.

Wartości odżywcze

  • Kaloryczność 337 kcal
  • Białko 23 g
  • Tłuszczu 23 g
  • Węglowodany 14 g

Smacznego!

Udostępnij