Monika Lesiak

Przepisy

Przepisy

35 min
Krem z pomidorów
Szybki, prosty krem, który zawsze wychodzi. Na kolacje, na obiad czy posiłek do pracy.

Tagi

Chcesz zmienić swoją sylwetkę?

Sprawdź jak mogę Ci pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zmianie nawyków żywieniowych i problemach zdrowotnych.

Składniki

  • 2 puszki pomidorów w puszce (800 g)
  • 3 średnie ziemniaki (300 g)
  • 1 średnia marchew (100 g)
  • kawałek pora (60 g)
  • 2 małe ząbki czosnku (6 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (6 g)
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 5 łyżeczek pestek dyni (25 g)
  • 6 łyżek sera mozzarella (60 g)

Opis przygotowania

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, por w półksiężyce, marchew zetrzyj na tarce. Rozgrzej oliwę, dodaj warzywa czosnek przeciśnij przez praskę i smaż ok. 10 minut. Po tym czasie wlej gorący bulion i pomidory w puszce, dodaj sól, pieprz, bazylię, zagotuj, zmniejsz moc palnika i gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie zmiksuj składniki na gładki krem. Podaj z podprażonymi pestkami dyni i startym serem mozzarella.

Wartości odżywcze

  • Kaloryczność 244 kcal
  • Białko 15 g
  • Tłuszczu 10 g
  • Węglowodany 26 g

Smacznego!

Udostępnij