Przepisy
Przepisy
Ryż z krewetkami i fasolką flageolet
Obiad z cyklu czyścimy lodówkę. W zamrażalniku było trochę krewetek, w lodówce resztka zielonej drobnej fasolki tzw. Flażoletki i tak oto powstało danie całkiem smaczne, apetyczne. Dorzuciłam kilka pomidorków, koperek, natkę pietruszki i wyszło pysznie. Podałam z ryżem, ale spokojnie nada się też makaron czy kawałek pieczywa.
Od jakiegoś czasu staram się nie wyrzucać jedzenia. Przyznam, że niekiedy zdarzało się, że coś zalegało w lodówce zbyt długo i lądowało w koszu. Warzywa, które straciły jędrność, ale nie mają pleśni można wykorzystać z powodzeniem do obiadowych dań.
Składniki
- 12 sztuk krewetek (80 g)
- 4 łyżki fasolki flageolet w puszce (80 g)
- 6 pomidorków koktajlowych (120 g)
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek (12 g)
- średni ząbek czosnku (6 g)
- 0,25 papryczki chili (10 g)
- sól, pieprz
- 0,5 szklanki passaty pomidorowej (127 g)
- 3 łyżeczki natki pietruszki (15 g)
- 1 łyżka kopru (8 g)
- 1 łyżeczka ulubionych ziół (6 g)
Opis przygotowania
Krewetki umyj, osusz, oczyść. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, papryczkę, wrzuć krewetki i smaż z każdej strony około 1 minutę. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki, wlej passatę, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Na koniec wsyp fasolkę i dodaj pokrojone pomidorki. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, podaj z sosem.Wartości odżywcze
-
Kaloryczność 387 kcal
-
Białko 17 g
-
Tłuszczu 14 g
-
Węglowodany 56 g
Zarządzaj zgodami plików cookie
Lubisz Ciasteczka?
Ja też i zgodnie z moją zasadą 80/20 nie musimy się ich pozbywać, ale to Ty decydujesz!
Ciasteczek (plików cookies) używam, by dostarczyć Ci treści jak najlepiej dopasowane do Twoich zainteresowań. Niektóre są niezbędne do działania tej strony. Poniżej lista pozostałych, z których w każdej chwili możesz zrezygnować:
pliki używane do analizy Twojej aktywności na stronie,
pliki umożliwiające personalizację wyświetlanych treści,
pliki związane z marketingiem i reklamą w mediach społecznościowych
Sprawdź
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.